субота, 24. мај 2008.

VERSKA TOLERANCIJA

Vreme u kojem živimo opterećeno je problemima koji su vezani za pitanje medjuverskih odnosa i verske tolerancije. Tolerantna označava popustljivost, trpeljivost prema tudjim shvatanjima, bez obzira što se neko sa njima ne slaže. Tolerancija može i treba da označava i poštovanje ljudske slobode. Svedoci smo da je tokom istorije, nepoštovanje ljudskog prava na slobodu savesti i veroispovesti, dovodilo do ratova i gradjanskih sukoba. Nijedna verska zajednica ne mogu biti oštećene , u uslovima sekularnog društva, ako je društvo istinski demokratsko, ako postoji pravna država i ako se poštuju ljudska prava i postoji vladavina prava. Na nama je da ispoštujemo ono što piše u svim savremenim ustavima. Vreme će pokazati koliko smo u tome uspešni! Definitivno, vera je ono što treba da povezuje ljude u neraskidivu zajednicu ljubavi i mira. Razlike treba da nas spajaju, interesovanje o drugačijem da nas oplemenjuje, a zadovoljenje te radoznalosti da nas uči da cenimo svoj pogled na svet, ali i da poštujemo tudj i tako omogućimo život u toleranciji i slozi.

3 коментара:

Max је рекао...

Nema tolerancije u islamu,za njih postoji samo alah....

Max је рекао...

Negde u prolazu procitah da je palestina iznedrila hriscanstvo...ha,ha,koja provala....Palestina nikada nije ni postojala kao drzava,prestanite da lupetate gluposti...

ZoVeMo је рекао...

kršćanski katekizam - kao zbirka uputstava u nauk o kršćanstvu jasno navodi da su
OTAC; SIN; DUH SVETI tri različite ličnosti. Mada je to sve "kao" jedno ali je ipak svako na svoj način jedna EMANACIJA Božija, a to tako kristalno i čisto pokazuje koja je razlika između tvog prelijepog tumačenja trojstva i zvaničnog NAUKA.
Ako govorimo o 3 ličnosti onda to primjenimo u jednom "plastičnom" primjeru npr.
imamo 3 brata, recimo identične trojke, i jedan od njih ti npr. ubije nekog tvog.
Kažnjavaju li se sva trojica ili samo krivac?
Jer ako su u katekizmu 3Ličnosti jednake 1 Ličnosti onda se po vašoj pravičnosti trebaju kazniti sva trojica. Bez obzira koji je počinio djelo.
Nijedan Jevrej ni Musliman koji iole drže do Objava Božijih neće pristati na ove tri tvrdnje :
1) Bog je rođen od smrtne žene!!!!
2) Bog je UMRO !!!!
3) Bog ima majku !!!!
Onaj ko je čitao " Stari Zakon "-- Tora, Talmud ili kako već -- zna da jasno stoji u njemu:
" O Izraele, ne zaboravi DA SAM JA TVOJ BOG, a ti moj prvorođenac I DA NEMOŽEŠ IMATI DRUGOG BOGA SEM MENE!"
" JA sam Alfa i Omega "
" JA sam onaj koji JESAM "
Sve ove tvrdnje jasno pokazuju JednoObraznost Boga. ON JE JEDAN!!!!!
Ako i uzmemo vašu analogiju o Isusu kao Bogu ( govorim o hrišćanskom nauku ) i provedemo vaš dedukcijski proces kao jedini validan ( Otac-Bog svojom rječju stvori Sina-Boga u bezgrešnoj ženi ) i zaključimo da je plod iz Marijine utrobe Bog onda je opravdano da vas Jevreji i Muslimani upitaju slijedeće pitanje:
AKO JE TAKO ZAŠTO ONDA NEBI REKLI DA JE ADAM VEĆI BOG OD ISUSA????
Zar ADAM nije stvoren BOŽIJOM rukom i udahnut mu duh života?
Vaša dedukcija kaže da plod Boga i Žene je Sin....
Šta je onda ADAM koji je samo BOŽIJI plod??? opet govorim o vašoj logici!!
Bez obzira koliko probali preformulisati kroz lijepi govor i alegoriju punu simbolike tezu o tome da je 3=1 ili 1=3 zdrav razum i prirodna nauka obara tu apstraktnu matematičku tezu.
BOG je stvorio svijet po svojim zakonima. Zar misliš da bi ih ON kršio??
Ako je tako onda je to nepravedan, neupućen, nedosljedan, maliciozan, kapriciozan, malodušan, uskogrud, mazohističan i jadan bog.
Pravi BOG bi trebao biti PRAVIČAN, MILOSTIV,LJUBAZAN, MIROLJUBIV,ISTINOLJUBIV,SVEZNAJUĆI,SVEMOGUĆI I ( što je naj bitnije ) JEDINI GOSPODAR Stvaranja.
Ili možda mi nevjerujemo u istog Boga????!!!!


...lijep pozdrav....